Dýmka a zakuřování

Pro kvalitní kouření dýmky a její životnost je důležité tzv. zakuřování. Zakuřování je, jednoduše řečeno, proces, kdy se na vnitřních stěnách vytvoří černá, tvrdá, sklovitá vrstva odolná proti hoření. Jak na to?
Při prvním kouření je nutné tabákem zcela dýmku naplnit, zapálit a velmi zlehka pomalu kouřit tak, aby hlavička byla jen teplá. Pokud začně v ruce více hřát, nebo dokonce pálit, je velké riziko, že dřevo začně hořet. V tomto případě se musí kouření přerušit a dýmka se nechá vychladnout. Po vychladnutí se opět zapálí a pokračuje se v kouření, až tabák zcela vyhoří na dno dýmky. Pokud se nepodaří tabák vykouřit až na dno dýmky, musí se dýmka po vyčištění nacpat tabákem do úrovně, kde se předtím přestalo kouřit. Dále se postupuje v zakuřování stejným způsobem. Po kouření se zkontroluje, zda se v dutině hlavičky objevila odolná černá vrstva. Pokud ano, je dýmka zakouřena. Jinak se postup musí opakovat.